Krátké vlny: Děti online edice 2024

Před 10 lety si britský regulátor Ofcom zadal první studii s názvem Children’s Media Lives a od té doby nám každý rok přináší vhled do chování dětí na internetu, konzumace digitálního obsahu i popis hlavních trendů. A právě nejen popis aktuálního chování dětí na internetu, ale i jejich reakcí na změny v mediálním prostředí a kolem nich, činí z letošní zprávy velmi zajímavé čtení.

Výstupy veřejného testu aukcí domén

V neděli skončil veřejný test aukcí domén, který jsme před týdnem spustili. Splnil většinu našich očekávání a já si zde dovolím shrnout hlavní výstupy. V prvé řadě musím poděkovat za účast všem aktivním dražitelům, kteří se spolu s námi veřejného testu účastnili. Celkem jich bylo více než šedesát a podařilo se tak docílit simulace reálného provozu. Náměty na vylepšení, které nám byly zaslány jsme si zařadili na seznam věcí k řešení, tedy moc děkujeme i za tuto konstruktivní zpětnou vazbu. Během testování hlavní funkce systému obstála, v průběhu testu jsme nenarazili na nic fatálního, co by samotný průběh aukcí narušilo. Většina hlášených nedostatků má svoje řešení v optimalizaci nebo opravách frontendu.

Krátké vlny: Bruselská kovářova kobyla a co čeká nový Europarlament

Kovářova kobyla už opět chodí bosa. Současná Evropská komise, která v posledních 5 letech vydala tolik regulačních pravidel pro digitální svět jako nikdy předtím nyní dostala pokárání od Evropského inspektora ochrany údajů. Ten zjistil, že komise používáním služby Microsoft 365 porušila několik klíčových pravidel ochrany údajů, včetně pravidel týkajících se předávání osobních údajů mimo EU, resp. Evropský hospodářský prostor („EHP“). Evropský inspektor ochrany údajů se proto rozhodl nařídit Komisi (s účinností od 9. prosince 2024), aby pozastavila veškeré toky údajů vyplývající z používání služby Microsoft 365 společnosti Microsoft a jejím přidruženým společnostem a dílčím zpracovatelům nacházejícím se v zemích mimo EU, resp. EHP.  Seznam nápravných opatření, která musí Komise přijmout, aby zajistila soulad s GDPR, zahrnuje provedení mapování předávání údajů, které identifikuje předávání osobních údajů do třetích zemí, a zajištění souladu prostřednictvím smluvních ustanovení a technických opatření.

Otestujte s námi aukce domén

Na konci minulého roku jsem v závěru svého článku o novinkách ve FREDovi slíbil, že se příště rozepíšu více o připravovaných aukcích domén. To „příště“ nastalo právě teď, protože systém pro tuto revoluční novinku se připravuje ke spuštění, aktuálně dobíhají jeho poslední testy a ladění. A protože je jeden z testů nyní i veřejně přístupný, je skutečně nejvyšší čas podělit se o více detailů. Věřím, že se pak do veřejného testu aukcí domén zapojíte a osobně si vyzkoušíte, jak budou aukce domén od května tohoto roku fungovat. Fakt, že svou aktivní účastí ve veřejném testu aukcí domén můžete vydražit nějaký z nabízených reklamních předmětů (jsou mezi nimi dokonce 2 routery Turris!) a že výtěžek aukce budeme směřovat na charitu dle výběru vítězných dražitelů, určitě k testovací aukci přiláká i další váhající zájemce.

Krátké vlny: Vliv velkých obsahových platforem a další kyberbezpečnostní střípky

Život je pestrý a stále se něco děje. Zatímco v české Poslanecké sněmovně poslanci, regulované osoby, zástupci NÚKIB, ČTÚ a různorodých lobbistů debatují, zda firmy dostatečně chrání svoji kritickou infrastrukturu  a zda má stát své regulační úsilí ještě zvýšit (záznam ze semináře by měl být k dispozici na webu sněmovny), David Cameron, britský ministr zahraničí, upozorňuje na škodlivou kybernetickou činnost organizací a jednotlivců napojených na čínský stát, která je zaměřena na demokratické instituce a poslance.

Nesmazatelná digitální stopa dětí je jen jedna strana problému

Linka STOPonline.cz nahlásila v loňském roce 944 závadových domén zobrazujících dětskou nahotu či pornografii do mezinárodního systému ICCAM, který je spravován asociací INHOPE. Z toho bylo 69 případů označeno jako self-generate content, což znamená, že obsah byl vytvořen samotnými dětmi. S překvapením se setkáváme s drastickým nárůstem, který je oproti roku 2022 více než šestinásobný, a signalizuje alarmující trend v oblasti online zneužívání dětí.

Krátké vlny: Bílá kniha o budoucnosti evropské digitální infrastruktury a staré nápady

Dosluhující Evropská komise spustila minulý týden další kolotoč, který na dlouhé týdny a měsíce zaměstnaná lidi, kteří se živí výkladem a aplikací pravidel v digitálním prostoru. Po slibech daných minulý rok komise zveřejnila tzv. balíček ke konektivitě, který obsahuje dva nelegislativní dokumenty:

Bílou knihu k zajištění potřeb evropské digitální infrastruktury a
Doporučení k bezpečné a odolné podmořské kabelové infrastruktuře.